Múzeumok Őszi Fesztiválja Tatabányán

2023-09-13

Hír kategória,

Rövid ismertető

Az idei fesztivál szlogenje: Jövő! Menő! Múzeum!

Gyalogtúra, koncert, kiállítás és beszélgetés várja az érdeklődőket

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2023

 

Ember és Gerecse - Vezetett gyalogtúra

Az október 1-jei túrát képzett túravezető és történész vezetik, akik a természeti környezet bemutatása mellett történelmi kontextusba helyezik a tájfelhasználás különféle szempontjait: a vízfolyások, források szerepét az emberi letelepedésben; a barlangokat, mint lehetséges élőhelyeket; az erdők szerepét az élelem és alapanyag beszerzésében stb. A gyalogtúra célja az ismeretátadás mellett a figyelemfelhívás a Tatabánya városát körbeölelő kivételes természeti kömyezetre, amely rekreációs, aktív pihenési és kikapcsolódási lehetőségeket rejt magában, így az egészségnevelés szempontjából fontos helyszíne lehet az itt élő embereknek.
A túra tervezett hossza kb. 12- 14 km. 

Dátum: október 1., 9:00
Helyszín: Találkozó:  Tatabánya, Turul-emlékmű
Telefon: +36 20 251 6007
Email: info@tbmuzeum.hu 

Zengenek az őszi trillák

Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai a múzeum meghívására „Zengenek az őszi trillák” címmel őszköszöntő koncerttel várják a komolyzene kedvelőit 2023. október 13-án (péntek) 17 órától a Tatabányai Múzeumban. Az elhangzó zeneművek az ősszel kapcsolatos különféle érzelmek széles skáláját igyekeznek felvonultatni, ugyanakkor a koncert lehetőséget biztosít az ifjú tehetségeknek a bemutatkozásra. A múzeumi aula kiváló akusztikája és a koncertsorozat egy évtizede tartó töretlen sikere garancia a kikapcsolódásra.

Dátum: október 13., 17:00
Helyszín: Tatabányai Múzeum, Tatabánya, Szent Borbála tér 1.
Telefon: +36 20 251 6007
Email: info@tbmuzeum.hu 

XV. Tatabányai Őszi Tárlat

„Ki itt maradok ez őszidőben“ - ezzel a Kassák Lajos verssorral írta ki a Tatabánya Alkotó Művé-szeiért Közalapítvány hagyományos őszi kiállításának pályázatát. A tárlatra a tatabányai és a Komá-rom-esztergomi vármegyeszékhelyhez valamilyen módon kapcsolódó művészeknek, alkotóknak van lehetőségük bemutatkozásra: a festészet, grafika, szobrászat, iparművészet, fotó és az új médiumok műfajában. A pályázati kiírás a művészi szabadság jegyében a Kassák Lajos versidézet szabad értelmezési lehetőségét kínálja a képzőművészet sajátos eszközeinek alkalmazásával. Az Őszi Tárlat kétéventi, tizenötödik alkalommal történő megrendezése tradícióépítési szándékot jelez, hogy Tatabánya művészetkedvelő közönsége ezen a csoportos művészeti seregszemlén jobban megis-merhesse a városhoz kötődő művészek munkásságát. A XV. Tatabányai Őszi Tárlat 2023. október 20-tól november 18-ig, az alapítvánnyal együttműködő partnerek, A Vértes Agorája Kortárs Galériájában és a Tatabányai Múzeumban tekinthető meg, a tárlat megnyitója október 20-án, pénteken 17 órakor lesz.

Dátum: október 20.-november 18.
Helyszín: Tatabányai Múzeum, Tatabánya, Szent Borbála tér 1.
Telefon: +36 20 251 6007
Email: info@tbmuzeum.hu

Film és fotó a helytörténetben, a múzeum és az egyén történetében

Film és fotó a helytörténetben, a múzeum és az egyén történetében. Nagy László Istvánnal Tóth Enikő művészettörténész főmuzeológus beszélget tatabányai filmekről és képekről.

A program során Nagy László István által készített illetve az ő közreműködésével készült filmeket vetítünk le. A „Szénfeldolgozás Tatabányán” című mozi a városban egykor zajló ipari tevékenységet mutatja be, a másik film Stinglné Szlávik Rózsával, Tatabánya közismert fotográfusával készült interjút tartalmaz. A két film a megörökítést, közvetítést, megtarthatóságot, a változó eszközöket, életmódot fókuszba állító beszélgetésünk kiindulópontjául szolgál. A helytörténeti jelentőség mellett kitérünk a múzeumi vonatkozásokra, a rögzített anyagok forrásértékére, Stinglné Bányászati és Ipari Skanzenben kiállított hagyatékára, valamint a múzeumban jelenleg is futó Emberek és tárgyak programra. A beszélgetés e szakaszában a fotó kerül majd előtérbe.

Dátum: november 10., 17:00
Helyszín: Tatabányai Múzeum, Tatabánya, Szent Borbála tér 1.
Telefon: +36 20 251 6007
Email: info@tbmuzeum.hu