Felújított aknatorony

2021-08-31

Hír kategória,

Rövid ismertető

A skanzen aknatornya ismét régi fényében tündököl

A Bányászati és Ipari Skanzenben található aknatorony Tatabánya legrégibb bányászati műemléke, hiszen eredetileg az 1907-ben termelésbe lépő I/a aknának a tornya volt.

Miután az I/a aknán a termelés befejeződött, 1941-ben elindult a XV-ös akna mélyítése. Ekkor a tornyot lebontották, majd a bánhidai XV-ös akna kasháza fölött állították fel. Eredeti helyét a Szent Borbála úti lakóépület tűzfalán látható falfestmény jelzi.

2019-ben a Tatabányai Múzeum jótékonysági gálakoncertet szervezett, melynek célja a Bányászati és Ipari Skanzenben található aknatorony felújítása volt. Az eseménynek köszönhetően több mint 600 ezer forint támogatást sikerült összegyűjteni, amit ezúton is köszönünk! Az aknatorony előzetes statikai vizsgálatára nagyjából ennek az összegnek a felét kellett ráfordítani, a felújítási munkálatokra vonatkozó árajánlat pedig közel másfél millió forintba került, ezért a múzeum vezetése Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatához fordult segítségért. Tatabánya városa az elmúlt esztendők során komoly anyagi támogatással járult hozzá a skanzenben zajló felújítási és állagmegőrzési munkákhoz, és ez most sem történt másképp. Az aknatorony legutóbb az ezredforduló tájékán esett át felújításon, azóta a korrózió szemmel látható nyomokat hagyott a szerkezeten. 2020 második felében megkezdődhettek a munkálatok, melyek 2021 nyarára fejeződtek be, a kivitelező a Spitz Tech Kft. volt. Az aknatorony fémszerkezete még mindig ép, akár a kast is képes lenne megtartani, dacára annak, hogy idén már 114 éves a torony. Felújítás alatt tehát elsősorban egy rekonstrukciós felületi kezelést kell érteni, amely során megtörtént a vázszerkezet rozsdamentesítése és korrózióvédő festése. A felújított aknatornyot idén október végéig tekinthetik meg az érdeklődők, hiszen a skanzen a téli időszakban hagyományosan zárva tart.

 

Várjuk szeretettel látogatóinkat!

 

(Fotók: Vágó-Lévai Katalin)