50 év - 50 műtárgy

2021-04-23

Hír kategória,

Rövid ismertető

Történeti tárgyi gyűjtemény

A jubileumi évben bemutatjuk múzeumunk 50 legjelentősebb műtárgyát.

A válogatásból az esztendő második felében kiállítást nyitunk. Az alábbiakban a történeti tárgyi gyűjteményünk kiválasztott darabjaival ismerkedhetnek meg.

 

Fűző

A Tatabányai Múzeum textil- és viseleti gyűjteményében két fűzőt őrzünk. Bár a készítési idejüket nem tudjuk pontosan meghatározni, viseletük feltehetően a 19-20. század fordulójára tehető. Akkor jelent meg ugyanis a mai város területén, az 1902-ben önállósodó Tatabányán az a polgári-, értelmiségi réteg, amelynek asszonyaihoz ez a – akkor már konzervatívnak mondható – ruhadarab tartozhatott. 
Maga a fűző a 18-19. század fordulóján nyerte el végleges formáját. A női öltözet részeként az I. világháborúig mindenképpen jelen volt, bár a 19. század végére a megváltozó női testkép és a nagyobb női szerepvállalás nyomán átalakuló divat miatt jelentősen visszaszorult, majd az 1920-as évekre teljesen el is tűnt.
19. századi virágkorában, amikor a fűzött derék a szépség záloga volt, a halcsontokkal vagy fémpántokkal készült merevítőkkel legalább 10 centiméterrel karcsúbbá fűzték, szorították a női derekat, megemelték a női mellet. Viselése jól modellezhető, a fémpántok és kapcsok jól látszanak a rózsaszín szalaggal és rátett csipkével díszített, vastag vászon alapú példányon. (Ltsz: 2020.1.38; H: 34 cm, Sz: 36 cm)
A különböző alkalmakra felvett ruhadarabok alá különböző fűzők készültek. A gyűjteményünkben őrzött kettő, a 2019-es kiállításra megújult darab közül a batiszt anyagú, óarany szalaggal díszített, lazább, megnyújtott, lefelé enyhén bővülő szabású példányt feltehetően a várandósság alatt hordták. (Ltsz: 2020.1.37; H:43 cm, Sz 36 cm)

Fotó: Vágó-Lévai Katalin

Fotó: Vágó-Lévai Katalin