Beporzók napja 2021

2021-03-04

Hír kategória,

Rövid ismertető

Rovarszálló a skanzenben

Az idei Beporzók napjához kapcsolódva elhelyeztük a Bányászati és Ipari Skanzenben az első rovarszállót.

Beporzók napja (március 10.)

"Magyar kezdeményezésre indult 2018-ban ez a természetvédelmi jeles nap, és napjainkra a természetvédők és a média is elfogadta, ünnepli. A mozgalom célja a rovarok – és köztük a beporzó rovarok – megismertetése, életlehetőségeik javítása, hogy nekünk is emberhez méltó életünk lehessen a Földön. Termesztett növényeink kétharmada, élelmiszernövényeink egyharmada igényli a beporzó rovarok közreműködését.

Mi az a rovarszálló?

Kertben, parkban felállítható, vagy létrehozható élő- és búvóhely a rovarvilág számára. (...) Sokféle anyag, sokféle zug, akár hulladék anyagokból is létrehozva. (...) A rovarszállók jellemző része a méhbölcső. A nádszálak csöveibe, a vályogtégla és a fadarabok furataiba magányosan élő (tehát nem „fullánkos”) faliméhek és szabóméhek hordják a nektárt és virágport, egyetlen utód számára átlagosan 600 virágról, közben a beporzás áldásos tevékenységét is elvégezve. A gazdasági és természetvédelmi haszon sem megvetendő, de aki gyerek elnézi ezeknek a kis bundás méhecskéknek a szorgoskodását, annak talán a rovarvilággal kapcsolatos hiedelmei is megváltoznak. A rovarszálló állítás jelentős szemléletváltással járhat együtt."

Forrás: www.beporzoknapja.hu

Az idei Beporzók napjához kapcsolódva elhelyeztük a Bányászati és Ipari Skanzenben az első rovarszállót, amit kolléganőnk, Bikkes Anikó készített. Terveink szerint a későbbiek során további rovarszállókat is elhelyezünk a skanzen területén, hogy igazi rovarbarát múzeum lehessünk.
 
#beporzoknapja #beporzóknapja #muzeum #múzeum