A hónap fotója | Március

2020-03-16

Hír kategória,

Rövid ismertető

A márciusi hónap fotójával az 1948-as tatabányai centenáriumi ünnepséget járjuk körbe

1948-ban ünnepelte az ország az 1848-as forradalom 100 éves évfordulóját. Az ország minden településén megemlékeztek az eseményről. A márciusi hónap fotójával az 1948-as tatabányai centenáriumi ünnepséget járjuk körbe.

A tatabányai ünnepség központi helyszíne a VII-es telepen a Vásártér volt.

A bányászok az üzemekben gyülekeztek és onnét vonultak 10 órakor az ünnepség színhelyére. A felvonulást a rendőrség, a Magyar Szabadságharcos Szövetség díszszázadai és az MNDSz csoportjai vezették, utánuk vonultak zászlóik alatt az üzemek. Az ünnepség fő szónokai Supka Kálmán, a Nemzeti Bizottság elnöke és Osztrovszky György, a tatabányai szénbányák miniszteri biztosa voltak. Az ünnepséget az egyesülés előtt álló kommunista és szociáldemokrata párt szervezte és biztosította.

1948 ugyanis nem csak a centenárium, hanem a „fordulat éve” is volt, ebben az évben kezdődik a „szocialista fordulat” az ország életében. A forradalomról szóló ünnepségek mintegy a baloldali fordulat történeti megalapozását is szolgálták, és az ünnepség jellegét országosan a kommunista párt határozta meg. A centenáriumi ünnepségekhez kapcsolódva Rajk László belügyminiszter 1948. február 19-én rendeletet bocsátott ki az „1848 százéves évfordulójának megörökítésére emlékművek készítése tárgyában". A rendeletben felhívta az ország településeit, hogy emlékművek állításával emeljék a centenáriumi év fényét. Több olyan emlékhely állítását javasolta, amely „a gyakorlati életbe is beleviszi 1848 szellemének hagyományait és egyben az ország újjáépítésébe is beilleszkedik…”. Ilyen gyakorlati célokat is szolgáló emlékmű lehetett az a centenáriumi címert ábrázoló zászlótartó, amely a József Attila Általános Iskola udvarán állt közel fél évszázadon át, jelenleg pedig a Bányászati és Ipari Skanzen kegyeleti parkjában emlékeztet a centenáriumi ünnepségre és a „fordulat évére”.