Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022 Tatabányán!

2022-09-30

Hír kategória,

Rövid ismertető

A Tatabányai Múzeum kínálata

Múzeumunk idén is több programmal vesz részt az országos megmozdulásban

Tematika: Fittmúzeum
Hegyen-völgyön
A gyalogtúra a Tatabányai Múzeum Metamorfózis c. állandó kiállításából indul, ahol az érdeklődők betekintést nyernek a Szelim-barlang gazdag leletanyagába és az ott élt emberek különféle korszakaiba, a neandervölgyiektől kezdve a barlang középkori lakóiig. Innen, több mint 400 lépcsőfokkal odébb, a Gerecse déli vonulatának látványosságain (Turul-emlékmű, Szelim-barlang, Ranzinger-kilátó) át képzett túravezető és muzeológus segítségével jutunk el túránk végállomásáig, a János-forrásig. A gyalogtúra célja, hogy bemutassa azt a természeti környezetet, amely lehetőséget biztosított az ember megtelepedésének és évezredeken át otthonul szolgált neki, valamint felhívja a figyelmet környezeti értékeink védelmére, az energia-, a víz- és a hulladékgazdálkodás történelmi hátterére és a jelen kor egyre sürgetőbb kihívásaira. A túra a szellemi feltöltődés mellett bármely korosztály számára kiváló alkalom a testmozgásra is, hiszen a 9 km-es táv és a 250 méteres szintkülönbség a kellemes megterhelés ígéretét hordozza. 

Találkozó a múzeum aulájában: október 9. (vasárnap), 10 óra

(Esőnap: október 16.)

 

Tematika: Értékeink újratöltve
Visszhangok – Bánfi József festőművész tárlatvezetése
A Tatabányai Múzeum Visszhangok címmel összművészeti tárlat keretében állít emléket Petőfi Sándornak a költő születésének bicentenáriumi programsorozatán belül. A kiállításon Petőfi Sándor különféle alkotói korszakaira, témáira reflektálnak kortárs képzőművészeti és költészeti alkotások. Grafika és vers párbeszédéből, kémiájából alakul ki tehát az a visszhang, amely a Petőfi-életút egy-egy fontosabb motívumáról verődik vissza a jelenbe. Bánfi József festőművész tárlatvezetése a kulturális és szellemi javak fenntarthatóságára fókuszál, hiszen az alkotásokon keresztül górcső alá veszi azokat a művészi motivációkat és témákat, melyek nemcsak az egyén, hanem a szűkebb és tágabb értelemben vett közösség útkeresésének fontos elemei. A tárlatvezetés célja, hogy a kortárs műveken keresztül – az alkotó aktív közreműködésével – a 21. század emberének kulturális tapasztalásait felhasználva segítse a 19. század problémafelvetéseit értelmezni és befogadni. A kiállítás a Petőfi-emlékévben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.  

Időpont: október 13. (csütörtök), 17 óra

Helyszín: Tatabányai Múzeum

  

Tematika: Tanárok és óvodapedagógusok napja
Óvodapedagógusok napja
Az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül a Tatabányai Múzeum, a hagyományokat követve, Teréz napjához időzítve, október 14-én (péntek) rendezi meg az Óvodapedagógusok napját. A rendezvény elsődleges célja továbbra is, hogy meghívott szakemberek segítségével mutassa be az óvodapedagógusok számára, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy múzeumban, miként tudja egy jól megtervezett és célcsoportra szabott múzeumpedagógiai foglalkozás „kinyitni a világot” a gyermekek előtt, valamint hogy bemutassa, hol a helye a múzeumoknak az óvodai nevelésben. E szakmai rendezvény sajátossága, hogy az előadásokon bemutatott megvalósult programokon és jó példákon túl kötetlenebb formában is lehetőség adjon a szakmai diskurzusra, vagyis Komárom-Esztergom megye óvodapedagógusai és múzeumi szakemberei „egy asztalhoz ülve” tudják folytatni közös gondolkodásukat, melynek célja, hogy a meglévő együttműködéseken túl új utakat találjanak a kooperációra.

Időpont: október 14. (péntek), 10 óra

Helyszín: Tatabányai Múzeum

 

Tematika: Értékeink újratöltve
A helytörténész és eszközei
A helytörténész és eszközei - Bevezetés a Komárom-Esztergom megyei zsidó közösségek kutatásának műhelytitkaiba című konferencia célja, hogy körüljárja a megyei zsidóság történetével foglalkozó kutatások módszertani sajátosságait, és bemutassa annak kihívásait. Az előadók az országos helyzetkép mellett a helyi és megyei körképet is részletesen feltérképezik. A meghívott előadók által tárgyalt fontosabb témák – többek között – a következők lesznek: életútinterjúk a holokauszt komáromi eseményeinek rekonstruálásában, esztergomi zsidóság emlékének megőrzése, tematikus helytörténeti séták, a kistelepüléseken élő zsidó népesség kutatása, Komárom-Esztergom megyei zsidó vonatkozású emlékhelyek és emlékművek, a zsidó közösség kutatásának korlátai és lehetőségei Tatabánya elődközségeiben. A konferenciát a Tatabányai Múzeum mellett a Szenes Hanna Magyar- Izraeli Baráti Egyesület, illetve a Tatabányai Múzeumbaráti Kör szervezik.

Időpont: november 8. (kedd), 16 óra

Helyszín: Tatabányai Múzeum