FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »

ÉREMGYŰJTEMÉNYA múzeum numizmatika gyűjteménye országos összehasonlításban nem tartozik a nagy gyűjtemények közé. Alapját Roznai István bányamérnök bányászati témájú gyűjteménye adta. A Roznai-féle gyűjtemény bár darabszámra nem túl nagy, tematikája miatt mindenképpen figyelemre méltó. Három nagyobb egységre tagolódik ez a gyűjteményrész. Legkorábbi darabjai a 18. századi felvidéki bányapénzek és bányászati tematikájú körmöcbányai emlékérmék.


A gyűjtemény zömét a 19-20. századi emlékérmék és plakettek teszik ki. A harmadik egységet pedig bányász jelvények és kitűzők alkotják.

A múzeum numizmatika gyűjtésének fő irányát napjainkban is a bányászati tematikájú érmek, plakettek, kitűzök jelentik, az alapító gyűjtemény ezért jelentős mértékben gyarapodott az elmúlt évtizedekben.


A gyűjtemény második, számra nagyobb egységét a különféle kitüntetések, érdemérmek jelentik. Bár számra viszonylag nagy, összetételét tekintve nagyjából egynemű gyűjteményről van szó. Döntően személyi hagyatékokból kerültek a gyűjteménybe, elsősorban a bányászattal és a munka világával kapcsolatos érdemekért kerültek egykori tulajdonosaik birtokába.

Jelentős részét képezik a gyűjteménynek a Komárom-Esztergom megyei vonatkozású, döntően a 20. század második felében készült emlékérmék, plakettek és jelvények.


A múzeum gyűjtési profiljából adódóan kis darabszámmal, szórvány jelleggel képviseltetik magukat a gyűjteményben a fizetőeszközként használt pénzérmék.


Említést érdemel végül a gyűjteménynek darabszámát tekintve legnagyobb része. 1992-ben Tatabánya város Bánhida városrészében csatorna ásás közben előkerült egy 13. századi éremlelet. A közel 4000 darabból álló „kincslelet” ún. friesachi típusú dénárokból és magyar lemezpénzekből, ún. „brakteátákból” áll.


 
 

KERESÉS:
Keresés indítása

Tatabánya, Szent Borbála tér 1.

TÉRKÉP »

Telefon: +36/20-251-6007

E-mail:


Nyitva tartás:
keddtől szombatig,
10 és 18 óra között.


 
VENDÉGKÖNYV OLDALTÉRKÉP ADATVÉDELEM IMPRESSZUM TÁMOGATÓINK KAPCSOLAT LINKEK HÍRLEVÉL